Prijzen horeca stijgen door in 2023

Prijzen horeca stijgen door in 2023

Volgens de economen stijgen de prijzen in de horeca in 2023 met minimaal 3%, net als vorig jaar. De kosten voor energieverbruik en stijgende loonkosten door personeelstekort zorgden toen al voor een forse stijging. En dit jaar lopen de prijzen nog verder op door een forse stijging van de grondstoffen. 

Aan stijging van de grondstoffen liggen twee hoofdoorzaken ten grondslag. De oorlog in Oekraïne en de vele mislukte oogsten als gevolg van klimaatverandering. In dit blogartikel verschaffen we meer inzicht over de effecten op de prijs van koffie, brood en olijfolie. Drie veel gebruikte grondstoffen in de horeca.

Olijfolie fors duurder

De explosief gestegen prijs van olijfolie springt misschien nog wel het meeste in het oog. De oorzaak is schaarste. Schaarste die in eerste instantie veroorzaakt werd door een mislukte olijvenoogst. Maar daar kwam vervolgens nog de oorlog in Oekraïne overheen. 

Deze oorlog lijkt op het eerste gezicht geen verband te houden met de prijs van olijfolie, maar dat is slechts schone schijn. Oekraïne is namelijk ’s werelds grootste producent van zonnebloemolie en die is nu vanwege de oorlog slecht verkrijgbaar. Als alternatief schakelden veel mensen en horecabedrijven over op olijfolie. Hierdoor steeg de vraag naar olijfolie, wat de prijs nog verder opdreef.

Brood bijna twee keer zo duur

Ook brood werd dubbel geraakt. Natuurlijk vanwege de hoge energiekosten, maar ook doordat Oekraïne momenteel maar mondjesmaat graan kan verbouwen en exporteren. Het land staat bekend als de graanschuur van de wereld en dit leidt wereldwijd tot een graantekort en dus hogere prijzen.

Oogst koffiebonen mislukt

Het begint een repeterend verhaal te worden, maar ook de koffieoogst is afgelopen jaar mislukt. Het resultaat is dat ongebrande koffiebonen wel 20-25% duurder zijn. Ook een bakkie koffie zal dus duurder in de horeca.

Horeca kan niet anders dan prijzen verhogen

Naast duurdere grondstoffen, hogere energiekosten en duurder personeel, is de horeca ook nog steeds aan het herstellen van de sluiting tijdens de corona pandemie. Veel ondernemers hebben geen vet meer op de botten en kunnen dus niets anders doen dan hun prijzen verhogen.

Misschien ook interessant: De beste restaurants in Rotterdam voor een betaalbare prijs!