Roti: de heerlijke inpakpannenkoek

De makkelijkste manier om een roti te omschrijven is dat het op een pannenkoek lijkt. Maar waar een pannenkoek erg dun en relatief zoet is, is de roti eerder een pannenkoek die een aanvulling is op een volledige maaltijd. Wat dat betreft heeft het wat meer weg van brood. De eigenlijke vertaling is dan ook ‘platbrood’. Maar zo saai als dat misschien klinkt, het is een heerlijke aanvulling op je maaltijd. Er bestaat geen betere manier om een heerlijke mix van vlees en groenten in te stoppen en lekker op te smikkelen. 

Roti als smaakmaker

Hoewel roti als broodsoort geen hele uitgesproken, zoete, zure, of zoute smaak heeft, kan je het wel als een echte smaakmaker zien. Het is namelijk een uitgesproken bijgerecht van een specifieke keuken. Hoewel het vaak met Suriname wordt geassocieerd, komt het gerecht oorspronkelijk uit India. Toch heeft Surinaams dit gerecht in de loop der tijd eigen gemaakt. Als je dit brood op tafel ziet staan, kun je verwachten dat er ook aardappelen en vlees op tafel komen te staan, meestal gemengd in een typische saus. Currykruiden en curry achtige gerechten worden ook in een roti gerold. En pittige kruiden zoals chilipepers en kousenband zijn ook vaak aanwezig. 

Ouderwets Roti eten

Als je roti zelf wil maken en traditioneel wil eten, bereid je dan maar voor op een gevoel van ouderwets lekker eten. Om te beginnen moet je het deeg hard en lang kneden. Geen kant en klare maaltijd, dus. Precies zoals oma dat vroeger ook moest doen: aandacht geven aan het eten.  En mocht jij vroeger als kind af en toe een keer lekker met je handen eten? Dat is bij erg gebruikelijk bij dit lekkere gerecht. Bereid je dus maar voor om je vingers af te likken als je saus tussen het deeg door op je vingers belandt. Mjam, dat is pas ouderwets gezellig eten. 

Geen tijd voor roti?

Geen tijd voor roti? Dat is geen excuus! Als je het zelf maakt, neemt het veel tijd in beslag, maar je kan het tegenwoordig in elke supermarkt of bij de plaatselijke toko halen. En als je geen tijd of zin hebt om te koken, dan zijn er ook steeds meer restaurants die dit gerecht thuis laten bezorgen. Er is altijd tijd voor roti.