Wat is thee?

twinings earl grey losse thee

Dat thee gezond is, weten we allemaal. Maar wat maakt thee zo gezond? Wat doet het met ons lichaam? En welke voordelen heeft het dagelijks kopje thee?

Om dit verder te ontdekken, is het belangrijk om in eerste instantie te weten wat thee precies is.

Thee is een eeuwenoude warme drank die zijn oorsprong kent in het verre oosten en bestaat voornamelijk uit water. De bladeren van de theeplant – Camellia sinsensis – worden ondergedompeld in heet water, wat ervoor zorgt dat geur- en smaakstoffen vrij komen. Bij dit proces komt er ook een stof genaamd theïne vrij, dit is eigenlijk de cafeïne onder de thee.

We kennen thee trouwens niet enkel in bladvorm maar er bestaan ook kruidenmelanges, blends, thee in builtjes en losse thee (zoals Twinings earl grey losse thee).

twinings earl grey losse thee

 De voordelen opgesomd

Hydratatie

Aangezien thee eigenlijk een infusie is van bladeren in heet water, mogen we er zeker van zijn dat thee bijdraagt aan de dagelijkse lichamelijke behoefte water. Het drinken van thee zorgt er dan ook voor dat we voldoende water binnenkrijgen voor de werking van organen en stofwisseling. Bovendien is thee een gezond alternatief voor het normale mineraalwater omwille van de vele geur- en smaakstoffen, want wie is water nu nooit beu?

Voorkomen van ziektes

Vanwege de vele antioxidanten, vitaminen en fluroiden die zich in thee bevinden, zorgt de warme drank voor een verminderde kans op kankers en op hart- en vaatziekten. Mensen die regelmatig een kop thee drinken, hebben volgens onderzoekers een hogere weerstand tegenover niet-theedrinkers.

Gezondheid

Thee kan bovendien ook helpen bij het stabiliseren van een verhoogde bloeddruk, het vlotter laten verlopen van de bloedsomloop en het verlagen van het cholesterolgehalte. Ook zorgt deze drank omwille van de aanwezige fluoride voor stevigere tanden, een gezond tandvlees én een glanzende huid.

Stress

Brits onderzoek heeft aangetoond dat verscheidene soorten thee (voornamelijk zwarte thee) ervoor zorgen dat het stresshormoon – cortisol – in het lichaam wordt verlaagd. Mensen die dagelijks vier kopjes koffie drinken, zouden naar verluid na zes weken maar liefst 20% minder cortisol in hun bloed hebben.

Tip: probeer het zelf eens met de Twinings earl grey losse thee!

Bovendien heeft ook groene thee een aantal helende en kalmerende eigenschappen die goed zijn voor het lichaam.